Jesiotr z makaronem z pora i podsmażaną papryką.

Tak jak obiecałem na blogu będzie coraz więcej ryby i drobiu. Dzisiaj zaczynamy od przepysznego, bardzo charakterystycznego w smaku jesiotra. Ja dorwałem jesiotra syberyjskiego. Podamy go w towarzystwie makaronu z pora i podsmażaną, a później krótko duszoną, chrupiącą papryką. Pomysł na por podpatrzyłem u Piotra Kucharskiego w filmiku opublikowanym na kanale Stawów Malickich. Uznałem, że to świetny pomysł i po prostu musiałem go wykorzystać i pokazać Wam!

Składniki (dwie osoby):

  • Filet z jesiotra (400g)
  • Por (jeden duży)
  • Papryka czerwona (3-4 średnie)
  • Cebula czerwona (pół)
  • Papryczka chili (pół)
  • Pietruszka natka (z pół pęczku)
  • Koperek
  • Bulion warzywny (szklanka)
  • Cydr jabłkowy wytrawny (szklanka)
  • Masło
  • Oliwa z oliwek
  • [Przyprawy]: Zioła prowansalskie, Czosnek niedźwiedzi, Sól, Pieprz, Pieprz czerwony

Sposób przyrządzania:

Odcinamy od pora zieloną część i końcówkę. Robimy wcięcie na całej długości (wzdłuż) aż do środka pora. Rozkładamy jak pergamin. Tniemy na paski szerokości tagliatelle.

Paprykę kroimy w kostkę. Chili, pietruszkę i cebulkę drobno siekamy.

W garnku grzejemy masło z odrobiną oliwy (żeby się nie przypalało) i wrzucamy tam nasz makaron z pora. Chwilę podsmażamy, aż zacznie robić się miękki. Zalewamy połową bulionu i cydrem i dusimy do całkowitej miękkości. W tym czasie na oliwie z oliwek szklimy cebulkę po czym dodajemy paprykę i chili oraz przyprawy – zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Chwilę podsmażamy, aż papryka zacznie mięknąć i dodajemy resztę bulionu. Dusimy, aż będzie miękka – ale zachowa delikatną chrupkość.

Gdy nasze warzywa dochodzą porcjujemy filet z jesiotra. Ja go nie sparzyłem i trochę się musiałem namęczyć, żeby przeciąć skórę i chrząstki. Zalecają by go najpierw sparzyć, żeby zmiękczyć skórę – ja tego nie zrobiłem. Teraz myślę, że fajnie by było mieć tasak… Jesiotra od strony mięsa solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłem czerwonego). Rybę smażymy na rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry (z minutę, aż skóra się zarumieni). Później przewracamy na stronę mięsną i smażymy kolejną minutę-dwie. Przewracamy na skórę i dodajemy łyżkę masła i gałązki koperku. Podlewamy mięso roztopionym masłem i smażymy parę minut do gotowości. Mięso po naciśnięciu powinno być sprężyste – to znak, że jest gotowe.

Wykładamy naszego jesiotra, makaron z pora i paprykę na talerz. Ozdabiamy koperkiem.

Smacznego!


Jedzmy ryby!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *