Wiecie, że awokado inaczej nazywane bywa smaczliwką? Owoc ten pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, a pierwsze ślady jego wykorzystania sięgają 7000 lat p.n.e. Wykorzystywano je w medycynie naturalnej, a także w sztuce kulinarnej jako źródło bardzo łatwo przyswajalnych tłuszczy – z łatwością zastąpi nam masło. My dzisiaj przygotujemy z niego przygotujemy pyszne śniadanie. Będzie smacznie, kolorowo, lekko, ale jednocześnie bardzo treściwie i pożywnie. W sam raz by cudownie rozpocząć dzień!
Składniki (2 osoby):
- Awokado (im większe tym lepiej)
- Jajka (2 sztuki)
- Cebula czerwona (ok. pół cebuli)
- Pomidor suszony (jeden mały)
- Boczek lub szynka w kostkach (łyżka)
- Szczypiorek (2 łyżeczki)
- Parmezan lub inny twardy ser (np. Grana Padano) do posypania
- Sól
- Pieprz
- [Opcjonalnie]: Pieprz czerwony
Sposób przygotowania:
Awokado umyć i przekroić na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką powiększyć wgłębienie po pestce – tak by w każdej połówce zmieściło się jajko. Ja nie drążyłem bo mi szkoda było awokado i wolałem wylać część białka. Wbić po jajku do każdej połówki i doprawić odrobiną pieprzu i soli (jeżeli użyjemy posypki z czerwonego pieprzu to solimy tylko odrobinkę). Wstawić awokado do rozgrzanego do 220*C piekarnika i piec ok. 15-20 minut w zależności od wielkości jajek i awokado.
W czasie gdy się pieką nasze jajka robimy posypkę. Kroimy drobno (w kostkę wielkości kostki naszego boczku/szynki) pół cebuli czerwonej oraz pomidora suszonego. Na rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw mięso (ja dodałem szynkę więc musiałem dolać odrobinę oleju – jeżeli użyjecie boczku poczekajcie, aż delikatnie puści tłuszczyk), a po chwili dodajemy cebulę, pomidora i szczypiorek (ja niestety użyłem suszonego bo zabrakło świeżego – ale przez to, że go podgrzewamy nie ma to wielkiego znaczenia). Smażymy parę minut razem, aż do wymieszania smaków i zeszklenia cebulki.
W międzyczasie przygotowujemy przyprawę do posypania jajek – w moździerzu ucieramy łyżeczkę czerwonego pieprzu z odrobiną soli morskiej (sól pozwoli drobniej zetrzeć pieprz). Oraz trzemy parmezan.
Wyjmujemy jajka w awokado z piekarnika i podajemy od razu posypując szynką z cebulką i pomidorem, parmezanem i posypką z pieprzu czerwonego.
Smacznego!