Krewetki z makaronem w białym sosie Alfredo.

W poprzednim wpisie pokazałem Wam jak robiłem domowy makaron. A robiłem go po to by podać z krewetkami i sosem Alfredo. Aczkolwiek będzie to sos Alfredo w stylu amerykańskim. We Włoszech podobno nie używa się do niego śmietanki, ale też nie do końca widzę w nim krewetki. Krewetki Alfredo to typowe danie kuchni amerykańsko-włoskiej czyli taki Italiański Tex-Mex 😀 Nie wiem po co się tłumaczę – po prostu przygotujcie to danie w domu, sami zrozumiecie, dlaczego jest takie dobre!

Składniki (4 osoby):

  • Domowy makaron lub dobre Fettuccine lub Tagliatele (po ok. 120g na osobę)
  • Krewetki (450g – ale im więcej tym lepiej :))
  • Śmietanka słodka 30% (500g)
  • Grana Padano (200g)
  • Masło (2 łyżki)
  • Czosnek (2-3 ząbki)
  • Cebula biała (1 mała)
  • [Przyprawy]: Sól, Pieprz (najlepiej biały)
  • Świeża pietruszka (do przystrojenia)
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek smażmy przez chwilę czosnek by oddał oliwie swój smak – nie może się spalić, po prostu jak poczujecie przyjemny aromat czosnku wrzucajcie obrane z pancerzy i wyczyszczone krewetki. Kilka minut z każdej strony by nabrały złotego koloru i możemy je zdjąć na miseczkę z patelni. Zdejmujemy je razem z czosnkiem – to ważne, bo jak zostawimy czosnek na patelni może się przypalić i zepsuje smak sosu.

Dodajemy odrobinę wody – tylko by zdeglasować patelnię. Dodajemy masło. Odparowujemy wodę i dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Dajemy jej się ugotować na maśle. Zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy stopniowo śmietankę mieszając by się nie zwarzyła. W gorącej śmietance partiami rozpuszczamy nasz starty ser- pamiętajmy by zostawić trochę do posypania dania po podaniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę gotujemy do uzyskania przyjemnej, gęstawej konsystencji. Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.   Możemy dodać też krewetki i wymieszać je z makaronem, zwłaszcza jeżeli wystygły, ale dla mnie później ciężko jest równomiernie podzielić je między porcje.

Podajmy makaron, dodajemy krewetki, posypujemy serem i drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!

Do tego przepisu użyłem domowego makaronu – przepis znajdziesz tutaj:

Ciasto na makaron + 2 kolory.

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!